5G of liever toch de 5 G’s ( de kracht van de gedachte )
Wat denk je nu? Komt ze weer met die onzin over 5G!?
Ik was zelf ook verbaasd, want dat 5G netwerk dat komt nog al eens ter sprake hier in huis. Vooral omdat ik er zo mijn mening over heb en de rest over het algemeen een hele andere. Maar daar wil ik het nu niet met je over hebben.
Ik werk namelijk tijdens het coachen vaak met de 5 G’s en dat is heel wat anders dan de 5G waar ik het net over had.
Dus dacht ik, tijd om met je te delen hoe de 5 G’s werken en wat je er aan kan hebben.
De 5 G’s zijn de volgende: Gebeurtenis – Gedachte – Gevoel – Gedrag – Gevolg
Er is een Gebeurtenis, als eerste heb je daarover een gedachte, deze gedachte geeft je een gevoel, dat gevoel zorgt voor een bepaald gedrag en dat heeft weer een gevolg. (en dan moet je je afvragen of je blij bent met dit gevolg)
Dat is alles! Ik zal je een voorbeeld geven vanuit de praktijk.
Gebeurtenis: Op school krijg je een opdracht en daarvoor moeten groepjes worden gemaakt.
Je Gedachte is: Oh nee, ik wordt nooit gekozen, ik zal wel weer bij vervelende kinderen komen die niks doen en ga zo maar door. Je gevoel is Boos/bang/verdrietig/teleurgesteld, eigenlijk alles bij elkaar, je vindt het in ieder geval niet leuk. Je gedrag is als volgt, je gezicht spreekt boekdelen, je kijkt bozig en naar beneden, je slaat je armen over elkaar en bent niet bereikbaar, want… je weet nu al hoe het afloopt toch? Het gevolg is dat je inderdaad in dat groepje zit waar je niet in wilt.
Wat kun je hier aan doen? Waar zit de sleutel? Die zit bij de gedachte. De situatie kun je niet veranderen, het is nu eenmaal een opdracht die je zult moeten doen. Maar als je je gedachte kunt veranderen, door bijvoorbeeld te denken, Leuke opdracht, maar wel met leuke kinderen, of met kinderen waar ik wat aan heb, eens kijken wie dat zijn? Dan verandert je gevoel, je hebt er zin in, dit zorgt voor ander gedrag. Je sluit je niet af, je kijkt om je heen en er zit een lach om je mond. Wedden dat de kans dan vele malen groter is dat je in ieder geval bij 1 of 2 kinderen zit waar je mee wilt samenwerken?
Je kunt dit op vele situaties/gebeurtenissen toepassen. Ik nodig je uit hier eens mee te oefenen. Je kunt het ook samen met je kind doen. Schrijf de 5 G’s onderelkaar en vul ze per situatie in. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Mail je me?
Leave a Comment